Uticaj ljubimca po zdravlje vlasnika tokom perioda izolacije

Uticaj širenja korona virusa u svetu promenio je živote svih nas, stare navike i oblici ponašanja na trenutak su zaboravljeni, mnogo kompanije su zatvorene, domovi su postali kancelarije, a zabranjeno je i slobodno kretanje.

Danas, nakon tačno mesec dana od kada su uvedene vanredne mere, ne možemo misliti samo o nama, tu su i oni koji nas svakodnevno uveseljavaju i koji nam pomažu da vreme u izolaciji brže prođe. Naši ljubimci.

Sada kada najviše vremena provodimo zajedno sa našim kućnim ljubimcima, budite sigurni da nam oni donose mnogo radosti i sreće svakoga dana.

Današnji život je gotovo svakodnevno stresan, ali i trenutna situacija i osuđenost da vreme provodimo u četiri zida. Na svu sreću, kućni ljubimci zaista mogu da nam pruže pomoć i pomognu nam da se opustimo. Bilo da je to maženjem psa ili mačke ili posmatranjem kako se igraju. Studije su pokazala da provlačenje prstiju kroz toplo mekano krzno može uticati na umanjenje stepena anksioznosti i sezonske depresije.

Kućni ljubimci pružaju odličnu podršku i društvo, ukoliko živite sami ili ne viđate vašu porodicu zbog obaveza na poslu. Psi i mačke su pravi prijatelji, bilo da je reč o šetnji, igri, spavanju ili provođenju vremena ispred televizora. Oni će nas rado saslušati nakon napornog dana i biti tu za nas kada nam je potrebna podrška i partner. Ljubimci su nepresušan izvor ljubavi, zabave i smeha.

Imaju pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje i pomažu nam da razvijemo snažne i dugoročne odnose, doprinose našem samopouzdanju i stabilnosti. Bićete zadivljeni kada uvidite da vam iskustvo u čuvanju ljubimaca može doprineti da bolje razumete ljude i njihova osećanja. Odgovaraju svakom uzrastu i uz nas su u najtežim trenucima.

Ali, uticaj širenja epidemije se može odraziti i na njihove živote, posebno pse i to one koji žive u stanovima. Osnovno pitanje sa kojim se susreću vlasnici i koji zajedno sa svojim ljubimcima prolaze ove teške trenutke jeste nemogućnost izlaska napolje. Za razliku od pasa koji žive u kućama, ljubimci u stanovima našli su se pred izazovom, pogotovo oni koji moraju više puta dnevno da izlaze radi obavljanja fizioloških potreba. U ovoj situaciji jedino vam preostaje da ih naviknete na određeni prostor za nuždu, na terasi ili kupatilu.

Obezdedite kutak koji ćete posvetiti vaše ljubimcu, budite sigurni da ste zaštitili taj deo stana, iskoristite novine i travu i neka vam ovo bude mesto samo za hitne potrebe. Ponašajte se kao da ste krenuli napolje jer to je jedini način da ga naviknete. Stavite mu povodac i zajedno sa sobom ponesite torbu. Ako primetite da vam ne uspeva, vratite se u drugi deo stana i nastavite da se igrate sa njim.

Iako nećete biti u stanju da vašem ljubimcu obezbedite fizičku aktivnost koja mu je potrebna, jako je važno da mu i dalje održavate psihofizičku kondiciju. Igrajte sa sa njim, razmestite stan i nabavite rekvizite koji će od njih zahtevati mentalni napor. Iskoristie slobodno vreme da aktivirate ljubimce i zabavite sebe. Uposlite ga da pronađe poslasticu, igrajte se "šibicarenja", naučite ga da preskače prepreku i ukoliko imate mogućnosti kupite mu neku igračku za razvoj memorije.

Širenje epidemije promenilo je naše živote naglavačke, a naši ljubimci koji su zajedno sa nama "zaglavljeni" u karantinu doživeli su stres, pa i depresiju.

Evidentna je promena u ponašanju, a mogu se primetiti i problemi sa spavanjem, gubitak apetita ili nedostatak želje za igrom, Neki od njih će postati destrutktivni i ankciozni, a možda če biti
i nešto glasniji nego ranije.

Većina će se prilagoditi i stare navike zameniti novim, zato je važno da ostanemo uz njih i pronađeno izlaz iz ove situacije, jer postoje načini da se ovi izazovi prevaziđu.

Sigurni smo da su vaši ljubimci oduševljeni jer ćete sada konačno imate više vremena. Iskoristite ga i uživajte zajedno - zato što oni to zaslužuju! :)