KRPELJI - Neprijatelji maca i kuca

 

Krpelji su problem sa kojim se naši ljubimci redovno suočavaju dolaskom toplijeg vremena. Oni spadaju u grupu parazitskih grinja i hrane se krvlju pasa i mačaka, nakon što se zakače za njih. Zato je izuzetno važno da sprečimo pojavu krpelja kroz redovnu kontrolu ljubimaca nakon šetnji i ostalih aktivnosti na otvorenom.

Vaš ljubimac može dobiti krpelja u šetnji prirodom, kroz šume, polja i vrtove, ali i na otvorenim gradskim površinama poput parkova. Nakon što dospe na krzno vašeg ljubimca, krpelj kreće u potragu za područjem sa tankom kožom, kako bi ga zagrizao i prikačio se na novog domaćina.

Prvi krpelji se mogu očekivati početkom marta, pojavom toplijeg vremena, pa sve do pozne jeseni. Smena kiše i sunca, koja je karakteristična za proleće i jesen, stvara idealne uslove za njihov razvoj, pa su to i periodi kada ljubimci trpe najviše ugriza krpelja.

 

Kako postupiti nakon ugriza krpelja?

Velika opasnost koju krpelji donose su bolesti i infekcije koje ljubimci mogu dobiti od njih. Ukoliko uklonimo krpelja u prvih 48 sati od kačenja, verovatnoća da će se bolest preneti je najmanja. Ovo treba zapamtiti kao važnu karakteristiku, s obzirom da se krpelji na telu mogu zadržati od 2 do čak 25 dana.

Ukoliko primetite krpelja na telu Vašeg ljubimca, nikako ih nemojte natapati alkoholom, parafinom, etrom i ostalim hemikalijama, jer će to izazvati povraćanje krpelja i povećati verovatnoću prenosa zaraze. Jedini bezbedan način vađenja krpelja je korišćenjem pincete, tako što prinesete pincetu što bliže koži Vašeg ljubimca, pažljivo obuhvatite krpelja, tako da mu ne pritiskate stomak i ne otkinete gornji deo tela, koji bi mogao ostati u telu ljubimca i izvučete ga. Posebnu pažnju treba obratiti da se ovom prilikom ne pritiska stomak krpelju, jer bi sadržaj mogao da povrati u krvotok životinje za koju je zakačen. Nakon što izvadite krpelja, dezinfikujte kožu Vašeg ljubimca alkoholom. Ukoliko primetite pogoršanje zdravstvenog stanja ljubimca u danima nakon vađenja krpelja, obavezno posetite veterinara.

Koje bolesti mogu preneti krpelji?

Krpelji mogu biti prenosioci opasnih bolesti dok su u kontaktu sa krvotokom ljubimca. U većini geografskih područja, manje od polovine krpelja su prenosioci infekcija.

Na našem podneblju, 3 najčešće infekcije koje prenose krpelji su:

1. Babezija - protozoe koja parazitira i napada crvena krvna zrnca psa, uzrokujući malokrvnost i visoku temperaturu.

2. Lajmska bolest - takođe se prenosi do ljubimaca preko krpelja i infekcija ovom bakterijom dovodi do visoke temperature, otoka zglobova i hromosti, malaksalosti i pada apetita.

3. Erlihija - mikroogranizam koji napada bela krvna zrnca pasa i dovodi do oticanja limfnih čvorova, malaksalosti, oticanja delova tela, smanjenja trombocita, pa samim tim i krvarenja.

 

Prevencija, otkrivanje i tretman ujeda krpeljima

Na teritoriji Srbije je primećen porast u broju zaraženih kućnih ljubimaca bolestima koje su krpelji prenosioci. Vlasnici često ne primete prve znake infekcija, koji mogu ukazivati na postojanje parazita u organizmu, poput pantljičare i drugih glista, što može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja ljubimca.

Psi i mačke često ove infekcije podnose bez iskazivanja jačih simptoma i baš zbog toga, vlasnici moraju biti na dodatnom oprezu. Ukoliko se kod ljubimaca pojavi:
- poremećaj apetita
- povišena temperatura
- promena boje mokraće
- malaksalost i tromost
- sluz ili krv u stolici
- promena boje sluzokože
- gubitak težine ili otok
- opadanje dlake ili njenog kvaliteta

… njihovo zdravstveno stanje se mora odmah proveriti kod veterinara.

Nakon svake šetnje ne zaboravite da pregledate vašeg ljubimca, njihove najosetljivije delove poput ušiju i vrata, kako biste bili sigurni da nema krpelja. Zdravlje kućnih ljubimaca predstavlja podjednaku brigu kao i zdravlje članova porodice koje je neprocenjivo.

Zato što oni to zaslužuju.